Starnieuws | 88 Young People Prepared for a Job (Dutch)

Published March 17, 2015

88 jongeren die een certificaat hebben ontvangen, voelen zich nu zelfverzekerd om een baan te zoeken. Zij zijn vijf weken getraind in basisvaardigheden en hoe te solliciteren zonder te stressen. Het gaat om jongeren tussen 15 en 24 jaar die deelgenomen hebben aan het programma Kari Yu!

De jongeren zijn afkomstig uit de buurten: Abra Broki, Ephraimzegen, Flora, Hanna’s Lust, Ramgoelam en Para. Het jeugdprogramma is bedoeld om de deelnemers basic life skills en vaardigheden bij te brengen over hoe aan werk te komen. De uitreiking van de certificaten vond plaats in het gebouw van het Surinaams Olympisch Comité. Enkele vertegenwoordigers van het bedrijfsleven waren ook aanwezig om alvast in contact te treden met de jongeren. Enkelen hebben gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om te solliciteren. 

De Pan American Development Foundation (PADF) voert vanaf maart 2013 het Kari Yu! programma uit. Dit wordt gefinancierd door United States Agency for International Development (USAID). Het gaat om jongeren die risico lopen de school voortijdig te verlaten, voortijdige schoolverlaters en jongeren die in aanraking zijn gekomen met justitie.

Veel geleerd 
Daveni Adjako heeft de jongeren van Flora getraind. Zij zegt aan Starnieuws positief te zijn over de groep die onder haar viel. Aan de hand van de reacties trekt ze de conclusie dat de jeugdigen zich de vaardigheden eigen hebben gemaakt.

“Ik heb geleerd hoe om te gaan met stress en hoe te solliciteren naar een baan”, zegt Lorenzo Amoelibi (24), een van de jongeren die een certificaat ontving. Omenia Amoko (21) vertelt dat zij direct aan een baan zal proberen te komen met de skills die haar zijn bijgebracht.

Ongeveer 800 jongeren zijn door dit programma reeds bereikt. 200 lopen stage en 120 jongeren hebben een baan gevonden. Kari Yu! wil dit jaar nog 500 jongeren aan een baan helpen.